0

Б разилският олимпийски комитет подаде жалба срещу волейболиста Уолъс да Соуса. Причината е публикация в социалните мрежи, с коятo олимпийският шампион от 2016 г. подкрепи призивите за насилие срещу президента на Бразилия Инасио Лула да Силва. Последовател на Уолъс го попита в Инстаграм дали „би застрелял Лула в лицето с пушка“. Играчът, който е известен като привърженик на бившия президент Жаир Болсонаро, отговори с анкета, в която пита последователите си дали биха го подкрепили, ако го направи. 

По-късно Уолъс изтри публикацията и пусна видео, с което се извинява, като каза, че никога не е предлагал насилие и омраза към когото и да било. Той нарече предишната си публикация грешка. 

Бразилският олимпийски комитет обаче нарече поведението му „неприемливо“ и подаде жалба. Клубът му Сада Крузейро пък го извади от състава за „неопределено време“ и изиска извинение от него. Властите поискаха прокуратура да започне разследване срещу Уолъс и обявиха, че трябва да се предприемат „всички нужни мерки“

Волейболистът беше част от отбора на Бразилия, спечелил олимпийското злато през 2016. Той е и олимпийски вицешампион от 2012, като има и три медала от световни първенства.