0

Б ританецът Марк Пърслоу загина в квалификацията на традиционното „Остров Ман TT” класическо състезание, което е отнело живота на повече от 258 пилоти от 1910 г. Насам ,съобщи „Марка“.

Пърслоу загуби живота си по време на четвъртата квалификационна сесия на тазгодишното издание на считаното за най-опасното състезание в света за мотоциклетисти. 

Фаталната катастрофа на 29-годишния пилот в Ballagarey стана в третата му обиколка на  печално известната писта, пълна с капани, бариери и бордюри, в третата му обиколка на сесията, според "La Gazzetta dello Sport".

Пърслоу направи първата си изява на TT Mountain Course, на Man's Grand Prix 2015, където спечели състезанието в лека категория при дебюта си. Той също беше на TT състезанията на остров Ман през 2017 г., като се състезаваше в класовете Supersport и Lightweight. Тази година беше второто му участие в TT.

Надпреварата,  най-старата класика за издръжливост в мотоциклетизма, е и най-смъртоносната от създаването й през 1910 г.

Много пъти е обсъждано дали трябва да се провеждат гонки със състезателни мотори по пътища и градски кръстовища, които не дори с минималните стандарти за сигурност, но всяка година шоуто си продължава, а смъртта оставя своя белег.

Настоящият пилот на Aprilia Еспаргаро, който този сезон кара в MotoGP, вече призова за отменянето на „Ман ТТ“ след друг фатален инцидент.

През 2016 г. петима състезатели загинаха на пистата по време на официални тренировки или състезания. Имаше шест смъртни случая сред състезателите в TT на остров Ман през 1970 г., което я прави най-смъртоносната година в историята на събитието.