0

П редседателят на Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов и останалите членове на Управителния съвет (УС) подадоха колективна оставка "в името на шахматното единство у нас и на възможността за получаване на пълноправно членство в международните структури (ФИДЕ и ЕШС)".

Решението на членовете на УС беше обявено в открито писмо до медиите, в което от централата подчертават, че са "единствената организация, която има качеството на „спортна федерация“ по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта" и директно определиха "разпространяваната информация за наличието на множество конкуриращи се шахматни федерации" за недействителна.

От БФШ 2022 отправиха критики и към държавата, обвинявайки я в липса на адекватна реакция "спрямо грубата намеса в шахматния спорт, осъществявана вече близо 6 месеца от страна на чуждестранни организации". 

В позицията си от шахмата федерация нападнаха и "узурпатора" по техни думи - Българската спортна шахматна федерация, която осигури участието на българския национален отбор при жените на европейското отборно първенство в Будва, Черна гора, където нашите момичета завоюваха титлата. 

Според БФШ 2022 "това самопровъзгласило се за „обединител“ на българския шахмат сдружение" със своите действия е дало "ясна индикация за превеса на частния интерес спрямо обществения".

Накрая от ръководството на Българска федерация по шахмат 2022 настояха "за адекватност, законосъобразност, прозрачност и достойно финансиране на шахмата у нас" чрез единствената организация в страната, която отговаря на условията на финансиране, а именно БФШ 2022.

Заелата второ място за Световната купа по шахмат при жените Нургюл Салимова даде първата си пресконференция на родна земя след успеха в Азербайджан именно с представители на БФШ 2022.