0

С ветовната антидопингова агенция (WADA) предупреди спортистите, които ще участват на зимните олимпийски игри в Пекин, да подхождат с „изключително внимание“, когато ядат месо в Китай. Причината е страх от евентуално замърсяване със забранени субстанции. WADA припомни, че има случаи, в които месо в страната съдържа ниско ниво на забранения стероид кленбутерол. Съветът на световната агенция идва, след като германската антидопингова агенция директно нареди на спортистите от страната да избягват всякакво месо от Китай и да „търсят алтернативи“. 

Говорител на WADA заяви, че насоките за спортистите са да се хранят „само на места, получили одобрени от организаторите“ в държави като Китай. Той допълни, че това не трябва да е проблем, ако спортистите се хранят основно в олимпийското село. Спортистите няма да могат да се движат свободно в Пекин заради мерките за коронавируса, така че не би трябвало да посещават местни ресторанти. 
WADA допълни, че е „отговорност на организаторите и правителствата да направят така, че месото за спортистите да не е замърсено“, включително и в олимпийското село. 

Кленбутеролът редовно води до положителни допинг проби, като често оправданието на спортистите е, че са яли замърсено месо, основно в Мексико и Китай. Заради честите случаи, WADA промени првилата си през 2019 г. Ако спортист бъде хванат с кленбутерол, но концентрацията на забранената субстанция е под 5 нанограма на милилитър, лабораторията трябва да съобщи само за „нетипичен резултат“.

„Когато при позитивен резултат се установи, че спортистът е бил в държава, където има значително замърсяване на месото с кленбутерол, антидопинговите власти смятат, че е неразумно да се поставя тежестта върху спортиста да доказва, че местото е било замърсено. Но все пак WADA препоръчва разследване на всеки случай“, допълни говорителят.