0

М еждународната шахматна федерация (ФИДЕ) прие за свой член Българската спортна федерация по шахмат. 
Това стана по време на годишната генерална асамблея на ФИДЕ, която се проведе онлайн. 

Общо 143 членове гласуваха по точката за приемане на БСФШ, като "за" бяха 137 от тях, а шест бяха против.

Българската спортна федерация по шахмат бе създадена в началото на септември тази година, а за неин председател бе избран гросмайстор Милен Василев. 

За почетен председател на федерацията бе посочена бившата световна шампионка Антоанета Стефанова. 

Новосформираната федерация бързо получи признание от Европейската шахматна федерация за участие на Европейското отборно първенство в Будва през ноември, на което страната ни спечели титлата при жените.

Приемането във ФИДЕ ще даде основание на БСФШ да кандидатсва пред Министерството на младежта и спорта за получаване на национален лиценз. 

Такъв в момента има Българска федерация по шахмат 2022, която в началото на тази седмица смени ръководството си и в момента се оглавява от доц. д-р. Венета Петкова. Досега неин шеф бе бившият депутат Васил Антонов.

През последните години членството на България във ФИДЕ практически бе замразено заради продължаващите неуредици в шахматната общност у нас и наличието на множество федерации, претендиращи да са наследник на оригиналната Българска федерация по шахмат (БФШ). 

От юни тази година ФИДЕ назначи специална комисия, която да управлява българския шах. 

В нея влязоха представители от Румъния и Албания, както и адвокат Георги Градев, който бе главен секретар в нея, а в момента е правен съветник на БСФШ.

БФШ 2022, която финансира Нургюл Салимова за участието й на Световната купа за жени в Баку, където зае второ място, също имаше аспирации към това да бъде приета за член на ФИДЕ, но международната федерация отказа да гласува членството на лицензираното от ММС дружество.

Източник: БТА