0

Д а го видиш с камуфлажна униформа и автомат в ръка е наистина впечатляващо. Помните ли Саша Волков, съветският център в НБА, златен олимпийски медалист със СССР в Сеул 1988, преминал и през Реджо ди Калабрия? 

На 57-годишна възраст той се завръща да защитава родината си Украйна. Волков изпрати снимката чрез WhatsApp на приятелите си от света на баскетбола, включително Чарли Рекалкати и Дино Менегин. 

Вижда се как е погълнат от екрана на мобилния си телефон, докато завършва патрулирането си по улиците на Киев, хвърлен във война, невъобразима доскоро, не само за него. 

Преди десет дни Саша изпрати до приятеля си Джани Киапаро от Варезе видео от бомбардировките с думите: „Все още не мога да повярвам, но това е реалност...“. Реалност, към която Волков реши да тръгне, без да се колебае. 

Той се прибра у дома, за да се бие, вместо да остане в чужбина, където натрупа богатството си. Волков е планина с височина 208 см, родом от Омск в Западен Сибир, но с украинска кръв. 

От Киев той започна своята история в баскетбола, с достигане на най-големите върхове, като премина, по ирония на съдбата, и през московския ЦСКА, отбора на Червената армия. 

Със СССР той спечели седем медала - олимпийски, световни и европейски, той беше първият съветски играч, стъпил в НБА (Атланта Хоукс), докато европейските му странствания го отведоха и в Реджо Калабрия. 

След като напусна баскетбола, той също беше част от украинския парламент в началото на хилядолетието, като стана министър на спорта. 

От 2007 г. е начело на баскетболната федерация на страната си. Която сега защитава не на баскетболно игрище, а с автомат в ръка.