0

Д вукратната олимпийска шампионка Бритни Грайнър отново ще играе баскетбол на най-високо ниво, след като прекара 10 месеца в руски затвор.

32-годишната американка облече екипа на Финикс Мъркюри - единствения отбор, за който е играла в WNBA. 

Грайнър бе задържана на 17 февруари 2022-а на московското летище Шереметиево, пътувайки към Екатеринбург, където трябваше да се присъедини към клубния си отбор. Тогава в багажа й бе открито вейп устройство с масло от хашиш, чиято употреба под каквато и да е форма в Русия е нелегално. На 4 август тя беше осъдена на девет години в изправителна колония, а през декември освободена в замяна на оръжейния търговец Виктор Бут, прекарал 10 г. от общо 25-годишна присъда в американски федерален затвор. Размяната се случи на летището в Абу Даби, а първият човек, с когото Грайнър говори тогава, бе президентът на САЩ Джо Байдън. Веднага след това съпругата на Бритни – Шерел, благодари за помощта на администрацията в Белия дом на съвместен брифинг с Байдън.

206-сантиметровата Бритни разкри своята хомосексуална ориентация в интервю за „Спортс Илюстрейтид“ през 2013 г., като обясни, че в детството си е понасяла издевателства от противоположния пол. Първата й половинка Глори Джонсън роди близначки чрез инвитро оплождане преди 7 г., но двете се разделиха през 2016-а, защото Грайнър я обвини в „мошеничество и изнудване“. През 2019-а Бритни се врече във вярност на Шерел. Престоят на баскетболистката в Екатеринбург бе от 2015-а до 2022-а, като през този период дойдоха и титлите й от игрите в Рио и Токио.

Сега Грайнър се връща към любимата игра с Финикс – отбора, с който има титла от 2014 г., както и общо 254 мача. “Това е невероятен момент, защото Грайнър официално подписа и ще играе за Мъркюри през сезон 2023. Тя ни липсваше всеки ден, в който отсъстваше и когато баскетболът не бе основната ни тревога. Сега отново ще усетим присъствието й на терена, в съблекалнята и в организацията ни като цяло“, заяви генералният мениджър Джим Питман.

Бритни не се включи в тренировъчния лагер на националния отбор по-рано този месец, като все още не е решила дали иска да продължи да играе за страната или не. Откакто се завърна у дома, тя не се появяваше особено много в публичното пространство, като един от редките такива случаи бе на Супербоул миналата седмица.

Сезонът в WNBA започва през май, а още на 19-и Финикс гостува на Лос Анджелис Спаркс. Любопитното е, че годишната заплата на Грайнър ще е 165 100 долара – с 32% по-малко от предишния й престой в тима.