0

Р ъководството на баскетболната Евролига бе принудено да се извини на рефера Бенямин Барт заради това, че се е опитало да го принуди да махне брадата си. Извинението обаче дошло, чак след като съдията заплашил лигата със съд заради дискриминация. Барт се оплака пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, че са му поставили условие, че може да ръководи срещи, но само ако се обръсне. 43-годишният отказал, но след това спрял да получава наряди.

Барт обясни, че е говорил с шефа на съдиите Ричард Стоукс: „Той ми каза, че треньорите и директорите не харесват бради и заради това трябва да я махна“. Реферът си помислил, че става въпрос за шега, но впоследствие получил още няколко обаждания от други директори с призиви да се обръсне. Той обаче така и не го направил, а след това спрял да получава мачове. За разлика от него, други съдии приели условието и махнали брадите си.

В крайна сметка Барт, който е сред най-добрите германски рефери, наел адвокати заради дискриминация, а това принуди Евролигата да се извини. В официално писмо Стоукс е поднесъл „искрени извинения“ и е поискал лична среща с рефера, за да му поиска прошка. Според германски медии обаче Барт не иска да се вижда с него.

Интересното е, че в Евролигата има доста баскетболисти с бради, но явно те не пречат на треньорите и директорите на отборите, както и на шефовете на лигата.