0

С тройка на Клей Томпсън 36,6 секунди преди края Голдън Стейт Уориърс победи със 117:116 като гост Мемфис Гризлис в първи мач от полуфиналната серия в плейофите на Западната конференция в НБА.

Томпсън, който повече от две години се възстановяваше от две тежки травми в коляното и глезена, завърши срещата с 15 точки, но точната му стрелба в края бе напълно достатъчна за успеха "войните", които откраднаха домакинското предимство на Мемфис в серията.

Мемфис имаше две възможности да спечели мача в заключителните 30 секунди, но и при двете Джа Морант пропусна.

Най-резултатен за Уориърс в мача бе резервата Джордан Пул. Гардът завърши с 31 точки, Стеф Къри добави още 24 точки, а Андрю Уигинс остана със 17.

За Мемфис Джа Морант направи "дабъл-дабъл" от 34 точки и 10 асистенции, като хвана и 9 борби, а Джарън Джаксън-младши завърши с 33 точки и 10 борби.

Вторият мач от серията, в която се играе до четири победи, е в нощта на вторник срещу сряда.

В другия мач от неделната програма шампионът Милуоки Бъкс постигна категорична победа над Бостън Селтикс със 101:89 като гост и също като Голдън Стейт открадна домакинското предимство на съперника си.
"Елените" бяха без втория си най-добър реализатор Крис Мидълтън, който е контузен, но чудесната им игра в защита направи отсъствието на крилото напълно незабележимо. 

Над всички за Милуоки отново бе Янис Антетокунбо, който направи "трипъл-дабъл" от 24 точки, 13 борби и 12 асистенции, въпреки че още в началото на второто полувреме получи четвърто лично нарушение. Най-резултатен за победителите обаче бе Джру Холидей с 25 точки, а Боби Портис се отличи с 15 точки и 11 борби.

За Селтикс Джейсън Тейтъм вкара 21 точки, а с по 12 завършиха Ал Хорфорд и Джейлън Браун. 

Тази нощ плейофите продължават с нови два мача. Шампионът от редовния сезон Финикс Сънс приема Далас Маверикс, докато първенецът на Изток Маями Хийт е домакин на Филаделфия.