0

П резидентът на Европейската федерация по лека атлетика и член на Съвета на Световната атлетика Добромир Карамаринов и главният изпълнителен директор на Европейската атлетика Кристиан Милц посетиха някои от 60-те украински атлети от националния отбор, базирани в Европейския тренировъчен лагер по лека атлетика „За приятелство и мир“. Двамата бяха на една тренировките им във вторник.

Украинските спортисти са базирани в спортния комплекс Берое - който включва две писти от 400 метра, съоръжение за хвърляне, закрита лекоатлетическа писта, плувен басейн и напълно оборудвана фитнес зала - до началото на август. 

Много от тях се готвят за големите събития това лято, включително Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен 2022.


 
Физиотерапевти и лекари са на разположение, а украински готвач също е нает, за да осигури менюто в хотела, където в момента са базирани украинските спортисти, някои от тях и със своите семейства.

„Мисля, че беше наше задължение в Европейската атлетика, искахме да дадем практически принос за подпомагане на тези състезатели от една от нашите федерации-членки, която се намира в тази ужасна ситуация“, коментира Добромир Карамаринов.


„И когато тази страна бъде атакувана от друга държава, ние трябва да помогнем на спортистите. Запитахме се „Как можем да помогнем“ и един от начините е да им дадем възможност да продължат да тренират и да се подготвят за големите състезания на лятото, включително Европейското първенство по лека атлетика.

Съоръженията тук са изключителни и хората тук [в Стара Загора], както и от местната община и от атлетическия клуб „Берое“ са готови и желаят да помогнат“, добави Карамаринов.

„В рамките на два дни след като решихме, че трябва да направим нещо – и решението на Европейския съвет по лека атлетика беше единодушно – успяхме да намерим тези съоръжения в Стара Загора, а след това трябваше да доведем състезателите тук от Украйна“, каза Кристиан Милц.

„Не им беше лесно да дойдат тук, отне три дни. Но поне сега са в безопасност през следващите четири месеца и след Европейското първенство по лека атлетика през август ще видим какво трябва да се случи след това.

Някой ме попита онзи ден: „Колко инвестирахте в този проект“. Това не е важно, това е наш естествен дълг. Не можете да поставите цена на страданията на хората в Украйна с тази ужасна война.“, добави Милц.

Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен 2022 ще се проведе от 15 до 21 август. На последното Европейско първенство по лека атлетика през 2018 г., проведено в Берлин, състезатели от Украйна спечелиха седем медала, включително два златни.
„Искам да поздравя украинските атлети за това, че са организирани, изпълнителни и спазват реда на стадион „Берое“. Те използват също така и покритата лекоатлетическа писта, тренировъчната писка и полигонът за хвърляне. Съвместно с тях тренират и нашите състезатели от Спортен клуб по лека атлетика „Берое“, приветства спортистите зам.-кметът на община Стара Загора Красимира Чахова. 
„Първо и най-важно ние сме доволни, че можем да предложим на украинските атлети и техните семейства сигурност и спокойствие по време на този конфликт, както и отлични спортни съоръжения, за да продължат кариерите си в тези мрачни и тежки времена. 
Благодарност за подкрепата изказа главният треньор по спринт в Украинската федерация по лека атлетика и отговорник на групата в лагера Кристина Рамасчук.