0

П резидентът на Европейската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов съобщи, че в момента се водят дискусии дали спортът ще участва в новия формат на eвропейските първенства. Тази година eвропейското първенство в Мюнхен обединява девет различни спорта.

Българинът, който бе избран на престижния ръководен пост преp миналия октомври, заяви, че федерацията е доволна да бъде част от общото първенство. "Ние подкрепяме концепцията за мултиспорт, но трябва да има важни корекции", заяви Добромир Караманиров в Мюнхен, цитиран от вестник "Траунщайнер Тагблат".

Съветът на директорите трябва да вземе решение за следващото първенство и това ще стане скоро, а не след година. Ще се обсъжда провеждането на eвропейското първенство по лека атлетика през 2026 година. 

Президентът на германската асоциация по лека атлетика Юрген Кесинг е застъпник на позицията, че шампионатът на царицата на спортовете трябва да се провежда отделно. През 2018 година той се проведе в Берлин, отделно от другите спортове, които бяха в Глазгоу. 

"Представителите на леката атлетика забелязаха, че сме само един от деветте спорта, които се провеждат, и вече нямаме това значение. Тогава е повече от логично да кажем, че можем да се справим сами. Искаме да сме самостоятелни като търговска марка", изрази позицията си Кесинг.