0

Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник

Актуалният носител на Световната купа в биатлона Йоханес Тингес Бьо спечели четвърти златен медал в последното състезание от биатлона на олимпийските игри в Пекин. Норвежецът триумфира в масовия старт на 15 км и добави поредна титла след тези в спринта, щафетата за мъже и смесената щафета. Той има и бронз в индивидуалната дисциплина на 20 км.

Бьо измина трасето за 38:14.4 минути и допусна четири грешки в четирите стрелби. Норвежецът поведе след втората стрелба и въпреки че на последната пропусна две мишени успя да запази огромната си преднина до края. Така той вече има общо пет олимпийски титли, след като спечели златото на 20 км в ПьонгЧанг 2018. Йоханес Тингес Бьо донесе рекорден 15-и златен медал на страната си от Игрите в Пекин.

Освен това той изравни рекорда на сънародника си Оле Ейнар Бьорндален с четири титли от една олимпиада. Мартин Понсилуома от Швеция, световен шампион в спринта, спечели среброто. Той остана на 40.3 секунди след победителя с две наказателни обиколки. Норвежецът Ветле Кристиансен завърши трети с пасив от 1:12.5 минути и три грешки в стрелбата във ветровитото време.

Французинът Кентен Фийон-Мейе също имаше шанс за медал, но на последна стрелба пропусна три мишени и финишира четвърти. Така той завършва олимпиадата с два златни и три сребърни медала. Защитаващият титлата си Мартен Фуркад (Франция) прекрати спортната си кариера.

Йоханес Тингес Бо, който има и 12 световни титли, стана втори за всички времена на зимни Олимпийските игри с пет златни, два сребърни и един бронзов медал, пред французина Мартен Фуркад (5-2-0) и единствено зад Бьорндален (8-4-1).