0

Р уската федерация по художествена гимнастика подкрепя провеждането на международни състезания в страната, подобни на Световните купи, с участието на чуждестранни спортисти. Това каза президентът на централата Ирина Винер-Усманова на среща с вицепремиера на Русия Дмитрий Чернишенко в рамките на обсъждане на мерките за подкрепа и по-нататъшно развитие на руския спорт.

Винер-Усманова е съпруга на милиардера Алишер Усманов, който е в санкционния списък на Запада заради близостта си с Путин. Вчера негова яхта за 600 милиарда долара бе задържана от германската полиция заради санкциите.

"Разбираме политическите предизвикателства, пред които трябва да се изправим в елитния спорт. Комплексът от мерки изисква незабавни разходи. Бихме искали да поемем инициативата да проведем в Русия от април тази година алтернативна серия от международни състезания, подобни на Световните купи, и да ги наречем Купи на Русия с чуждестранни участници, които с удоволствие ще дойдат на нашите турнири. По очевидни причини обаче не с първите си отбори", каза Винер-Усманова.

"Министерството на спорта казва, че е невъзможно да се финансират такива турнири, тъй като няма основен отбор от чужбина, което не е предвидено в закона, а също така трябва да увеличим наградния фонд поне два пъти. За това са необходими финансиране и подкрепа, които да мотивират спортистите, лишени от възможности за участие в официални състезания. Необходима е финансова помощ от Министерството на спорта на Русия", добави тя.

На 28 февруари Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча на спортните федерации да лишат от участие в турнири руските и беларуски спортисти заради ситуацията около Русия и Украйна. Повечето спортни федерации се съгласиха с препоръката, а Русия също загуби правото да бъде домакин на редица турнири в различни спортове.