0

Г олям отзвук получи в Америка разкритието, че Лъвчето Роки, талисман на баскетболния Денвър Нъгетс, прибира 625 000 долара на година, с което слага в джоба си най-добре платените баскетболистки от WNBA.

Сравнението направи Ейнджъл Маккотри от Минесота Линкс, 5-кратна участничка в женските Ол Стар, с което взриви социалните мрежи. „Мога да се науча да съм талисман“, написа в Туитър Маккотри, двукратна най-добра реализаторка в женската NBA. 

Тя сравни $625 000 на лъвчето Роки с $228 094, колкото взимат трикратната шампионка в WNBA и петкратна олимпийска златна медалистка Даяна Таурази (Финикс Меркюри), Джуел Лойд (Сиатъл Сторм). ) и Бриана Стюарт (Финикс), трите състезателки с най-големи заплати.

Маккотри сподели и туит на Керълайн Фицджералд, основателка на Goals, в който тя отбеляза, че „разликата в заплатите между талисмани и елитни спортистки казва всичко, което трябва да знаете за това как спортната индустрия цени жените“.

Средната  годишна заплата за баскетболистка на WNBA е $102 751, докато през миналия сезон средната заплата за играч на NBA беше около $8,5 милиона, като №1 е Стивън Къри от Голдън Стейт Уориърс: над 48 млн. Долара заплата на година.