0

П очина швейцарският колоездач от отбора на "Бахрейн Викториъс" Джино Мeдер след ужасяващо падане във вчерашния етап от Обиколката на Швейцария. Той беше на 26 години.

Въпреки най-добрите усилия на феноменалния персонал в болница Chur, Джино не успя да преодолее това, неговото последно и най-голямо предизвикателство, и в 11:30 сутринта се сбогувахме с една от ярките светлини на нашия отбор", се казва в съобщение на "Бахрейн Викториъс", който обяви, че се оттегля от Обиколката на Швейцария.

"Джино беше изключителен колоездач, пример за решителност, ценен член на нашия екип и на цялата колоездачна общност. Неговият талант, отдаденост и страст към спорта вдъхновяват всички ни. Управляващият директор Милан Ерзен коментира тази сутрин: „Съкрушени сме от загубата на нашия изключителен колоездач Джино Медер. Неговият талант, отдаденост и ентусиазъм бяха вдъхновение за всички нас. Той беше не само изключително талантлив състезател, но и страхотен човек.

Изказваме нашите най-дълбоки съболезнования на семейството и близките му и нашите мисли са с тях в този труден момент. Bahrain Victorious ще се състезава в негова чест, запазвайки паметта му по всички пътища, по които караме. Ние сме решени да покажем духа и страстта, които Джино показа, и той винаги ще остане неразделна част от нашия екип."

Семейството на Джино поиска уединение, докато скърбят за загубата, и ние любезно молим техните желания да бъдат уважени. Екипът и семейството изказват своята благодарност за голямата подкрепа, която получихме от целия колоездачен свят.

Джино, благодарим ти за светлината, радостта и смеха, които ни донесе на всички, ще ни липсваш като ездач и като човек. Днес и всеки ден ние караме за теб, Джино."

В Албулапас при изключително опасно спускане в „кралския етап“ в участък, където колоната достига надолу скорост от 100 км/ч, освен него катастрофира и Магнус Шефилд от „Инеос“.

Мeдер паднал лошо при спускането от няколко метра височина, обявиха вчера от отбора му. На велосипедиста е оказана спешна помощ на място, а по-късно е евакуиран с медицински хеликоптер в болница.

Реанимираният от медиците 26-годишен състезател е намерен „в безсъзнание във водата след падане в пропаст“, уточниха от „Бахрейн“.

Магнус Шефийлд от отбора на Инеос Гренадирс също падна в същия момент от спускането, но получи по-леки наранявания.

Велосипедистите надвишиха 100 км/ч по време на спускането и имаше сцени на максимално напрежение. Белгиецът Ремко Евенепул разкритикува финалния участък от етапа: „Не беше добра идея да сложим края на етап като този след спускане. Но очевидно така има повече шоу. И трябва да се случват такива неща, за да реагират (организаторите)“.

Рафаел Майер, главен изпълнителен директор на Tudor Pro Cycling, добави: "Някои от нашите състезатели минаха покрай мястото на инцидента. Те са в шок. На път сме към хотела и в автобуса на отбора цари пълна тишина."

Етапът беше спечелен от испанеца Хуан Аюсо от тима от Обединените арабски емирства UAE.

Tour de Suisse няма да бъде отменен заради смъртта на колоездача, днес ще има специален етап. В шестия етап състезателите изминават само последните 30 км до Обервил-Лиели. Ще има траурен етап в памет на Медер, няма да има етапно класиране, беше решено от организаторите след консултации с отбора на "Бахрейн" и със семейството на колоездача.

Тимът обяви следобед, че ще се оттегли от Tour de Suisse, подготвителното състезание за Tour de France. „Всички сме шокирани. Никой не може да се качи на колелото", каза спортният директор Енрико Пойчке от „Билд“.

Джино Медер смятан за най-обещаващия швейцарски колоездач в битката за крайното класиране. През последните седмици винаги имаше спекулации за преминаването му в топ отбор. 26-годишният състезател е с договор с Equipe Bahrain Victorious от 2021 г., за който спечели планински финал на Giro d'Italia през 2021 г. със самостоятелно откъсване. 

През 2022 г. той завърши втори в генералното класиране на Tour de Romandie. На национално ниво Медер вече успя да отпразнува успехи още в ранна възраст. Той беше шампион на Швейцария за юноши в индивидуалното бягане по часовник на шосе и в омниума на писта.