0

Д нес украинският баскетболен отбор Прометей ще приеме в зала СИЛА в Пловдив турския Мерсин в първи 1/4-финал от женския турнир за Еврокупата на ФИБА. Заради очакваното нахлуване на руски войски, Прометей реши да се премести в Пловдив още в началото на седмицата, като мъжкият отбор пък е в Чехия за своя мач от евротурнирите срещу румънски тим.

Мачът, който за жените на Прометей е домакински, е довечера от 20 ч. В зала СИЛА в Пловдив, която е с капацитет за 2800 зрители. Билетите са по 5 лева, от украинския клуб заявиха, че приходите ще бъдат дарени на Спецалния отбор по баскетбол на Пловдив. Eврокупата за жените, вторият по сила клубен турнир на континента в женския баскетбол, е наследник на Купата "Ронкети".

„Много искахме този мач да бъде вкъщи, нашите фенове много ни пишат „Какво стана, защо не дойдохте за купата“, каза гардът на Прометей Олга Дубровина пред сайта на клуба. „Излизаме да играем за страната, за флага, за нашите фенове, които не можаха да дойдат, но които ни подкрепят. Ще направим всичко, за да се представим добре, защото Украйна това не са само някакви политически проблеми, а ние сме живи, нашият спорт е жив и ние ще покажем в това нелеко за страната ни време, че сме живи, че ни има и ще се борим за нашия флаг, за нашата страна“.

Прометей ще остане в Пловдив поне 2 седмици, отборът ще се готви за реванша в Турция.