0

М акс Верстапен се върна към победите във Формула 1, след като успя да пребори всички по време на Гран при на Маями в САЩ. 

Нидерландецът започна девети на старта на състезанието, но стратегията му проработи съвършено, успявайки да надвие своя съотборник Серхио Перес. Това бе трета победа за Верстапен от началото на сезона. 

Трети остана Фернандо Алонсо, който също проведе отлично надпреварата и успя да удържи Джордж Ръсел.

Сред ВИП зрителите на състезанието бяха холивудските актьори Вим Дизел, Том Круз, певицата Шакира и тенисистката Винъс Уилюмс.

Вим Дизел бе сред специалните гости на състезанието.

 Вим Дизел бе сред специалните гости на състезанието.
Getty.com

От полпозишъна петата основна надпревара за годината започна Серхио Перес, който можеше за първи път в своята кариера да спечели две поредни състезания. Мексиканецът триумфира в Гран при на Азербайджан преди седмица, където спечели и спринта.

Перес направи чудесен старт и не позволи на преследвачите да го доближат. Алонсо и Карлос Сайнц също последваха неговия пример. 

Макс Верстапен започна предпазливо, но след само няколко обиколки вече успя да се изкачи до 6-тото място. След нови две изпреварвания срещу Джордж Ръсел и Пиер Гасли световният шампион вече се изкачи до четвъртата позиция. След смяната на гумите нидерландецът успя да се залепи зад своя съотборник. 

Перес спря в бокса и това доведе до смяна на водачеството, докато Верстапен така и не спираше в бокса и продължи да трупа аванс. Трети продължаваше да се движи Фернандо Алонсо, който се опитваше да отблъсне атаките на Карлос Сайнц. 

В тази част на състезанието беше отправена заръка към Хамълтън да пропусне Джордж Ръсел пред себе си, което беше и факт. Постепенно Ръсел се изкачи напред и стигна до 4-то място, опитвайки се да стигне до подиума. 

В 46-а обиколка най-сетне Верстапен влезе в бокса, като излезе само малко над секунда и половина зад своя съотборник Перес.

Само обиколка по-късно вече шампионът не можеше да бъде удържан и поведе колоната. До края разликата набъбна до над 5 секунди в полза на Верстапен, който успя да направи и най-бързата обиколка в края. 

С победата си Макс Верстапен увеличи своя аванс на върха в генералното класиране при пилотите на 14 точки. Нидерландецът е начело с актив от 119, втори със 105 точки е Перес, а тройката допълва Фернандо Алонсо със 75.

Сезона във Формула 1 продължава след две седмици с Гран при на Емилия-Романя на пистата "Имола".