0

К итайската федерация по бадминтон изрази съболезнованията си в понеделник след смъртта на Джан Жиджие, обещаващ 17-годишен играч от китайския национален отбор, по време на мач от азиатския младежки шампионат по бадминтон в индонезийския град Джокякарта.

Жанг, роден на 30 януари 2007 г., внезапно припадна на 30 юни по време на последния мач от груповата фаза на турнира, проведен в града, разположен в центъра на остров Ява, най-населеният в Индонезия.

Организаторите съобщиха, че въпреки незабавните спасителни усилия от страна на китайския отбор и медицинския персонал на турнира, Джан е починал в болница в 23:20 ч. местно време (16:20 ч. GMT).

Китайската асоциация по бадминтон изрази своята „дълбока болка“ и изрази своите съболезнования към семейството на младия спортист, като също така благодари за подкрепата, получена от различни сектори на обществото.

Младият мъж, родом от Жиаксин, влезе в националния отбор за юноши през 2023 г. и спечели множество титли, включително шампионата на сингъл за мъже и отборния шампионат в група B за младежи през 2023 г. и 2024 г. в Китай.

Събитието предизвика критики и дебати в социалните мрежи на азиатския гигант относно ефективността на медицинския отговор по време на събитието. Случайни минувачи и медицински специалисти се съмняват в липсата на използване на дефибрилатори на място. Изображенията не оставят място за съмнение.