0

"Можеше да стане нещо ужасно". Това каза директорът на Гран при на Австралия във Формула 1 Андрю Уесткот, като обеща разследване за нахлуването на пистата на много зрители в края на състезанието в неделя.

"Имаме много камери за видеонаблюдение, както и много качествени кадри, които трябва да изгледаме следващите две седмици", заяви той пред австралийската медия ABC. "Автомобилният спорт е опасен, можеше да бъде страшно", категоричен е шефът.

Международната автомобилна федерация (ФИА) поиска обяснения от организаторите, като смята, че инцидентът е сериозно нарушение на спортните правила.

Медиите показаха кадри на тълпа, която се промъква между бариерите за сигурност, само на няколко метра от болидите, които са в движение в края на хаотичното състезание, което бе спечелено от световния шампион Макс Верстапен с Ред Бул.

Някои от зрителите дори успяха да стигнат до болида на германеца Нико Хулкенберг, който завърши на седмо място.

"Мерките са сигурност не бяха спазени, което създаде опасна среда на зрителите, пилотите и организаторите", реагираха от ФИА.

"На зрителите им се разрешава да влязат на пистата след състезанието и след минаването на колата за сигурност", припомни директорът на Гран при в Мелбърн. "Те са счупили една от бариерите, все още не знаем как", добави той.

Източник: БТА