0

Д енис Демиров и Илия Мустаков донесоха първи отличия за България на Европейското първенство по борба до 23 години в Пловдив.

Демиров заслужи сребро в категория до 55 килограма класически стил след загуба на финала с 6:12 точки от Емре Мутлу (Турция). Той водеше с 5:0 след първата част, но след малко повече от минута във втората Мутлу обърна до 8:5. Демиров върна една точка 12 секунди преди края, но 5 секунди по-късно турчинът реши всичко с нова успешна акция за 4 точки. 

Мустаков се пребори за бронза при 63-килограмовите в класическия стил след успех с 9:5 над Абере Фетене (Израел). Българинът започна лошо срещата и изоставаше с 0:5 след 1:47 минути, но направи контраатака и 11 секунди по-късно вече водеше с 8:5, а в средата на втората част той прибави още една точка, да са си гарантира успеха. 

По-рано в класическия стил Мирослав Маринов, Никълъс Сулев, Димитър Стефчев и Захари Зашев допуснаха ранни загуби в днешния ден на Европейското първенство до 23 години в Пловдив.
Единствено Зашев постигна победа по точки над Илиас Пагкалидис от Гърция в квалификациите в категория до 82 килограма, но  след това на четвъртфиналите беше туширан от румънеца Василе Койоц, който пък падна на полуфиналите и не успя да го изтегли до репешаж за бронза. 

Маринов (категория до 60 килограма), Сулев (67) и Стефчев (72) допуснаха поражения в първите си схватки, а в последствие съперниците им не успяха да достигнат до финала, за да ги изтеглят до репешажите.