0

Й оана Илиева продължава да пренаписва историята на българската сабя, като стана най-високо класираната ни състезателка в историята. 22-годишната фехтовачка вече е 11-а в световната ранглиста след отличния старт на новия сезон. Той започна с турнира за Световната купа в Алжир, където Йоана се нареди 11-а в индивидуалната надпревара, а с отбора завършиха на престижното пето място.

Илиева беше спряна с 11:15 от №3 в света Деспина Георгиаду (Гър), от която загуби и на полуфинала на световното в Милано през юли. Тогава софиянката донесе бронзов медал. В Алжир Георгиаду падна на полуфинал с 10:15 на бъдещата шампионка Сара Балзер (Фр).

“Индивидуално резултатът ми е доста добър, въпреки че не играх добре и затова съм доволна от него. По време на лагера в Германия преди турнира разтегнах бедрен мускул и това чисто психологически ми оказа влияние - коментира пред „Телеграф“ Йоана. - Отборно отстъпихме единствено пред Франция, които са най-силният отбор. Аз на отборното се разиграх доста и като че ли започнах да връщам формата си от световното. Това ми дава криле”.

Много силен резултат индивидуално записа и Олга Храмова – 15-а. “Можеше и по-добре, но и това не е лошо начало на новия сезон. Готови сме за много работа и за постигане на най- добрия резултат, на който сме способни. Защото, кои сме ние? Ооо, България”, написа в социалните мрежи 34-годишната Храмова, която се е преборила с контузия в течение на състезанието.

Националките, водени от селекционера Ивайло Воденов, минаха през Испания, Италия и САЩ, които са преди тях в ранглистата и са най-големите им конкурентки в борбата за квоти за олимпийските игри в Париж 2024. Следващият турнир е Гран при в Орлеан (Фр) от 7 декември, където няма да има отборно състезание.