0

Н ай-добрият български баскетболист Александър Везенков и неговият Олимпиакос се класираха за финала на Евролигата. Гръцкият гранд осъществи  феноменален обрат срещу Монако за победата със 76:62 в първия полуфинал от Финалната четворка в Каунас.

В „Жалгири Арена“ Олимпиакос започна по-слабо, докато Монако, който за пръв път участва в топ 4 на Евролигата, бе по-активен. Така на полувремето резултатът бе 41:29 за „монегаските“.

В третата четвърт обаче тимът на Йоргос Барцокас бе променен и с перфектна изолационна защита изнесе истински рецитал на своя съперник с 27:2 точки.

В последната четвърт Везенков и компания задържаха аванса си, който при последната сирена на мача бе 14 точки и така Олимпиакос е на финал.

Българският национал, който преди ден бе награден и за MVP на Евролигата, бе най-резултатен за своя тим, като за 35:20 минути на паркета вкара 19 точки и добави 6 борби и 3 асистенции.
За Монако Майк Джеймс завърши срещата със 17 точки, 3 борби и 2 асистенции, но това не бе достатъчно за успех.

Двубоят за титлата в Евролигата е в неделя (21 май) в „Жалгири Арена“, като съперник на Везенков и Олимпиакос ще бъде Реал Мадрид, който победи Барселона със 78:66 във втория полуфинал.