0

Радост и тъга сполетяха националите ни по биатлон в Оберхоф (Гер), където е поредния кръг за Световната купа. Най-добрият ни състезател Владимир Илиев направи най-силното си състезание от началото на сезона в Световната купа по биатлон, като завърши 13-ти в преследването на 12,5 км. В тежките условия за стрелба българинът допусна само една грешка на първата си стрелба, което му позволи да спечели 18 позиции спрямо резултата си от спринта в петък.

Илиев финишира на 1:31.8 зад победителя Кантен Фийон Майе (Франция), който направи две наказателни обиколки, отново на първа стрелба. Победата в днешния ден буквално му бе подарена от руснака Александър Логинов, който допусна три грешки в последната си стрелба.

Преди това победителят от спринта свали 14 от първите си 15 мишени, но провалът на последна стрелба го изпрати на петата позиция. Пред него на второ място се класира Себастиан Самуелсон от Швеция, а норвежците Тарей Бьо и Стурла Холм Легрейд решиха с финален спринт спора за третото място. Той бе спечен от бившия носител на големия кристален глобус Бьо.

Междувременно от Международния съюз по биатлон (IBU) обяви, че е открита една положителна проба за Covid`-19 в националния отбор на България на Световната купа в Оберхоф, но от родната централа обявиха и втора такава. Заразени са младата ни състезателка Лора Христова и бившата състезателка, която понастоящем е ваксмайстор - Стефани Попова. И двете са поставени под 14-дневна карантина от здравните власти в Германия. 

"Останалите български състезатели са добре и не са дали положителни тестове. Всички дават PCR проби всеки ден", добавиха от федерацията. Преди година нашите национали пипнаха коронавирус именно в Оберхоф. След кръга за СК в Руполдинг идната седмица ще стане ясно дали България ще е с пълни отбори (по 4) при мъжете и жените на олимпиадата в Пекин.