0

Л егендарната гимнастичка от Узбекистан Оксана Чусовитина планира да участва на олимпийските игри в Париж 2024, които ще станат девети в кариерата й, обявиха от Националния олимпийски комитет на Узбекистан.

През май Чусовитина стана шампионка на прескок на шампионата на страната, а през март взе златото на прескок на Световната купа в Доха.

"Помислих добре за продължаване на кариерата си и реших, че след Азиатските игри ще се подготвя и за олимпиадата в Париж", каза Чусовитина.

През юли на Игрите в Токио Чусовитина обяви, че се оттегля от спорта. През октомври спортистката реши да поднови кариерата си.

46-годишната Чусовитина е трикратна световна шампионка с националния отбор на СССР (1991) и с националния отбор на Узбекистан (2003). Тя участва в осем олимпиади, което е рекорд в гимнастиката.

Гимнастичката има два медала от олимпийски игри. Чусовитина спечели злато отборно при дебюта си през 1992 година в Барселона като част от отбора на Общността на независимите държави след разпадането на Съветския съюз. Тя се състезава за Германия от 2006 година насам, след като се премества в страната, тъй като синът й се лекува там от левкемия, и печели сребро на прескок през 2008 година в Пекин.

През 2016 година Чусовитина влезе в Книгата на рекордите на Гинес като единствената жена в света, участвала на седем олимпийски игри. На възраст от 41 години и 56 дни тя става и най-възрастната участничка в олимпийските състезания по спортна гимнастика и заема седмо място на прескок. 

Повече от седем пъти 13 състезатели са участвали в олимпийските игри, но сред тях няма представители на гимнастиката. Рекордът принадлежи на канадеца Йън Милър, който участва десет пъти в турнирите по конен спорт.