0

Л идерът в тенис ранглистата Новак Джокович за първи път от 10 години не е сред най-богатите спортисти на планетата.

Класацията е за последните 12 месеца и е изготвена от бизнес изданието “Спортико“.

Заради категоричната си позиция срещу ваксинирането за COVID-19 сърбинът пропусна първите 3 месеца от сезона, а приходите му от наградни фондове са нищожните за него $498 189. Лъвският пай от печалбите на спортистите обаче идват от рекламни договори, където е голямото отстъпление на Ноле в сравнение с останалите суперзвезди на спорта.

Най-много за изминалата година и изобщо в кариерата си е заработил асът на Лос Анджелис Лейкърс Леброн Джеймс със 126,9 млн. долара. 37-годишният американец е следван от футболистите Лео Меси ($122 млн.), Кристиано Роналдо (115 млн.) и Неймар (103 млн.). Пети е мексиканският боксьор Канело Алварес с $89 млн. пред още двама от НБА – Стеф Къри и Кевин Дюрант. Eдинственият тенисист в топ 10 е Роджър Федерер, който не е стъпвал на корта от юли 2021 г. Приходите на осмия в класацията швейцарец възлизат на $85 млн. благодарение на многото му спонсори. 

Колежката на Маестрото – Наоми Осака, е спортистката с най-много приходи. Японската звезда заема 20-о място с $53,2 млн., като $52 млн. от тях са от реклами, като по този показател тя отстъпва само на Леброн, Тайгър Уудс и Роналдо. Любопитното е, че Осака последва примера на ментора си Джеймс и създаде собствена мениджърска агенция Evolve, отказвайки се от услугите на гиганта IMG.

Другата жена в топ 100 също е тенисистка – Серена Уилямс, с $35,2 млн., която също в момента не се състезава, но изгради истинска бизнес империя.

В първите 100 по богатство има представители на 10 спорта и те са получили общо фантастичните $4,5 млрд. Парада водят баскетболистите – 36, следвани от играчи от НФЛ (25), футболисти (13), бейзболисти (12), голфъри (4) и др.