0

М еждународната федерация по шах (FIDE) лиши Руската федерация по шахмат (ФШР) от членство за две години. 

Решението е взето от етичната комисия. Това се дължи на факта, че в руската федерация са включени шахматни клубове от окупираните украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, и освен това тя провеждаше състезания там и не спазваше "политически неутралитет".

Освен това комисията обвини ръководителя на ФИДЕ Аркадий Дворкович в нарушаване на етичния и дисциплинарен кодекс на федерацията.

Той е в съвета на попечителите на Руската федерация, който включва лица, които са обект на санкции заради агресията в Украйна: секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу, бивш военен министър, кмета на Москва Сергей Собянин, милиардерите Генадий Тимченко и Михаил Фридман. 

Съветът се ръководи от Дмитрий Песков, говорител на Путин.

Дворкович уточни, че решението все още не е влязло в сила и ще бъде обжалвано.

Изпълнителният директор на ФШР Александър Ткачев потвърди, че юристите вече работят. „Категорично не сме съгласни с това решение. Очевидно е, че се политизира. Няма да мълчим. <…> Имаме време да претеглим всичко, компетентно да съставим всички документи и да представим възражения“, отбеляза той, като добави, че решението засяга 135 хиляди руски шахматисти от рейтинг-листа на ФИДЕ.

Кремъл заяви, че смята решението на ФИДЕ за несправедливо. Песков подчерта, че Русия ще защитава своите интереси. В същото време той изрази надежда, че това се е случило „поради недоразумение, което може да бъде преодоляно“.

Жалбата до етичната комисия е подадена от треньора на 16-ия световен шампион Магнус Карлсен -Петер Хайне Нилсен, Украинската шахматна федерация и украинския гросмайстор Андрей Баришполец. 

Те изразиха недоволство от факта, че Международната федерация по шах се ръководи от „пряк слуга на Кремъл и съучастник в престъпленията на Русия” Аркадий Дворкович. 

Също така, според тях, руснаците и беларусите по принцип не трябва да бъдат допускани да се състезават в какъвто и да е статус, докато има война в Украйна.