0

Нашата гордост Нургюл Салимова остана втора на световната купа по шахмат. 20-годишната българка загуби с 1/2 на 1 1/2 точки в тайбрека на финала срещу рускинята Александра Горячкина. Вчера класическите партии двете направиха две ремита и така световната номер 2 успя да грабне титлата за сметка на нашето момиче.

Първи тайбрек

Нурюгл започна с d4, a Горячкина отговори с d5, което се разви в Лондонска система за дебюта на първата партия. В последствие Салимова успя да спечели много добро позиционно предимство с две проходни пешки, въпреки че бе притисната от времето. В крайна сметка обаче рускинята успя да се измъкне с повторение на ходове с последователен шах и на 42-ия ход бе обявено равенство.  

Втори тайбрек

Вторият тайбрек започна с отказан дамски гамбит преминал в каталунско начало. Още в началните ходове Горячкина успя да спечели пешка предимство. Това се оказа фатално за играта на Салимова и въпреки че в ендшпила бе близо до това да стигне до равенство, рускинята намери начин да доближи две проходни пешки до изкарване на дама и 105-ия ход Нургюл призна успеха на съперничката.