0

О ще преди състезателите да започнат да пристигат в Пекин за олимпиадата, китайците се похвалиха, че сред доброволците ще има роботи, които ще помагат на различни позиции. Първите журналисти, пристигнали на място, бяха посрещнати от механизирани сервитьори в ресторанта на медийния център.

Още преди състезателите да започнат да пристигат в Пекин за олимпиадата, китайците се похвалиха, че сред доброволците ще има роботи, които ще помагат на различни позиции. Първите журналисти, пристигнали на място, бяха посрещнати от механизирани сервитьори в ресторанта на медийния център.

"Монитор" научи, че роботи са ангажирани и с доставката на храна на карантинираните състезатели и членове на делегациите. Именно от такава машинка е бил изненадан докторът на италианския отбор по шорттрек Максиму Стела, който е бил карантиниран като контактно лице, след като словенски състезател от самолета, с който медикът е пътувал за Китай, е дал положителна проба.

В италианския тим има двама български помощник-треньори - Асен Пандов, който 3 сезона беше главен треньор на мъжете, а сега е дясна ръка на канадеца Кенан Гоудек, и брат му Кирил Пандов.

Докторът е отделен сам в стая в суперлуксозния 5-звезден хотел The Westin в Пекин, където два пъти на ден го посещават облечени в защитно облекло медици, за да му взимат ковид проби. Храната пък Стела си избира от дневно меню и поръчва по телефона, а малко по-късно роботът звъни и му доставя пратката в специални контейнерчета.

Медикът ще е под карантина 5 дни, но не в строга изолация, а частична - може да изпълнява служебните си задължения и да ходи на пързалката за тренировките на отбора, но няма право да влиза в ресторанта на хотела и в олимпийското село, докато не му свалят карантината. Той не може да използва и официалните бусове, а се придвижва само с кола, отпусната на Националния олимпийски комитет на Италия (КОНИ).

Сградата е една от многото, посочени от организационния комитет на игрите, в които се настаняват допълнителните бройки технически и други лица от делегациите, за които няма място в олимпийското село. За всички, настанени там, важат правилата на затворената система.

Те нямат право да напускат хотела, освен за да се качат в официалните автобуси или в колите, отпуснати за ползване на националните олимпийски комитети. За правилата следи охрана на входа, а пред сградата 24 часа дежури и полицейска кола.