0

Д ни преди откриването на зимната олимпиада в Пекин на 4 февруари председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова заяви, че участниците ни в китайската столица имат шансове за успех като колегите си от игрите в Токио.

Дни преди откриването на зимната олимпиада в Пекин на 4 февруари председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова заяви, че участниците ни в китайската столица имат шансове за успех като колегите си от игрите в Токио.

Тя разкри и че напълно споделя мнението на президента на МОК Томас Бах, че спортът не бива да се политизира, той е призван да обединява нациите, а не да ги разединява, което е и един от основните олимпийски принципи.

"Светът в момента преминава турбулентен етап от развитието си и точно олимпиадите със своите светли идеали и принципи могат да вдъхнат увереност и надежда на цялото човечество в тези трудни времена. Младите хора, обединени в своите различия, са призвани чрез срещите си в спорта да покажат, че заедно можем да преодолеем несгодите и да вървим към просперитет", заяви Костадинова за bgolympic.org.

Тя сподели, че не иска да натоварва българските участници с прогнози и очаквания.

"Помните какво се случи в Токио и как въпреки негативните подмятания на изпроводяк българите записаха невероятни успехи в японската столица. Сега за Пекин също имаме своите реални шансове за успех. Например в биатлона – традиционно силен наш спорт, изградил през годините престижна школа.

В алпийските ски един български талант в момента прави фурор за световната купа, в сноуборда и в ски скока вече десетина години двамата ни представители са непрестанно в световния елит. Без да е навършила 20 години, нашата млада звезда във фигурното пързаляне вече записа престижни класирания на европейската и световната сцена, при това в един от най-популярните спортове…

Нека просто пожелаем от сърце успех на българските олимпийци в Пекин", каза още шефката на БОК и допълни: "От дебюта си през 1936 година България извървя дълъг път, за да се утвърди сред авторитетните държави в зимните спортове. С успехите досега, с шестте медала - единият от които златен, страната ни може да се гордее с постигнатото в белите олимпийски стартове, в които приоритет е спазването на феърплей и респект към съперника.

Нашият отбор за Пекин е сплав както от опитни състезатели, някои от тях заминават на своята четвърта олимпиада, така и от дебютанти, които за първи път ще изпитат вълненията от уникалната атмосфера на игрите".

Костадинова е убедена, че домакините от Китай ще се справят с всички трудности, организирайки такова грандиозно събитие по време на световна пандемия.