0

Б ългарският скиор Алберт Попов влезе в топ 10 на мъжкия слалом на Зимните олимпийски игри в Пекин, след като завърши на 9-о място във втория манш от дисциплината в китайската столица.

Българският скиор Алберт Попов влезе в топ 10 на мъжкия слалом на Зимните олимпийски игри в Пекин, след като завърши на 9-о място във втория манш от дисциплината в китайската столица.

Попов финишира с общо време 1:45.15 минути, след като беше девети в първия манш с 54.62 секунди и осми във втория с 50.53 секунди.
Така Алберт Попов стана българският алпиец с второ най-добро постижение на зимна олимпиада в историята.


Най-предното класиране на българин в слалом на олимпийски игри са двете шести места на Петър Попангелов от Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.

"Със смесени чувства съм. Разбира се, резултатът е страхотен, но искахме малко повече. Можеше да се свалят по 3-4 десети и в двата манша. Спортната злоба в мен се обажда сега и в следващите два часа ще ме държи и ще ме е малко яд. Опитах се да дам всичко от себе си както в първия, така и във втория манш, въпреки че пистата е равна, доста по-лесна. Една идея съм по-слаб там, но съумяхме да се настроим. Дори аз самият успях да си сменя малко техниката, защото на тези равни терени трябва да седиш много високо, за да не губиш време. Радвам се от постижението, въпреки всичко, защото на този равен терен се оказа, че мога да бъда наравно бърз с останалите", коментира Попов за БТА.

"Запазих си позицията от първия манш. Исках да скоча малко по-напред. Хвърлих се, случват се грешки. Сега ще изкоментираме спускането с Ивайло Борисов. Все пак съм доволен, в топ 10 на Олимпиада съм, така че ще се почерпим", добави той.

Вторият българин Камен Златков, който завърши 20-и в първия манш, отпадна във втория, след като пропусна врата по средата на трасето.  
Олимпийската титла спечели французинът Клеман Ноел. Той завърши с 1:44.09 минута, след като беше шести в първия манп с 54.30 секунди и даде най-добро време във втория - 49.79.
Лидерът след първия манш Йоханес Щролц (Австрия) остана втори на 61 стотни от секундата, след като даде 13-о време във второто спускане. За него това е втори медал от Пекин след златото в алпийската комбинация.
Световният шампион от Кортина Д'Ампецо Себастиан Фос-Солевааг (Норвегия) взе бронза, след като завърши на 70 стотни от победителя.
Бронзовият медалист от Сочи 2014 Хенрик Кристоферсен (Норвегия) се нареди четвърти с пасив от 79 стотни.