0

Н ай-ексцентричният футболен фен – испанецът Сантяго Санчес, изчезна безследно на път за световното първенство.

Като голям авантюрист 40-годишният мъж решил да предприеме невероятно пътешествие и да стигне пеша до Катар. Той тръгнал на 9 януари от Мадрид, а целта му била в началото на ноември вече да е в страната, в която от 20 ноември до 18 декември ще се проведе мондиалът.

След 9 месеца по пътя следите му се губят. Последната вест от Сантяго е от 2 октомври, когато се чул със семейството си и приятел. Съобщил им, че е в Ирак, много близо до границата с Иран.


За последно в социалните мрежи пък фенът се обозначил на 1 октомври. „Последното село в Северен Ирак, планина ме дели да стигна до Иран, следващата държава, преди да стигна до Катар. Петък тук е почивен ден и всичко е затворено. Все пак успях да си купя пилешко в едно магазинче и малко грах за вечеря“, пише в бележките си, достойни за пътепис, Сантяго.

 

Негови приятели предполагат, че той е станал жертва на сложната политическа обстановка в Иран. Малко преди да изчезне, написал на свой приятел: „Тук е горещо, но всичко е наред“. „Предполагам, че е визирал протестите на жените срещу правителството. След това няма следа от него“, разказа неговият приятел Мигел.

40-годишният Сантяго е странна птица. През 2019-а той предприе пътуване с велосипед до Джеда, където в началото на януари 2020-а се игра финалът за Суперкупата на Испания между Реал и Атлетико, спечелен с дузпи от „кралския клуб“.

Когато е на 19, той решава да постъпи в армията и става професионален войник. След две години в Парашутната бригада и мисия в Косово той напусна и пробва кариера на боксьор. След това става треньор и подготвя шампиона на Испания Рубен Варон и аржентинеца Серхио Мартинес, бивш шампион в средна категория.