0

С къщи в Англия и Акра, бензиностанция и две коли ще трябва да се раздели бившият капитан на Гана Асамоа Гиан. Голмайстор №1 в историята на националния отбор от цели 3 г. се развежда с жена си Гифти, а последното решение на съда го разяри.

Самата Гифти претендираше и за 1 милион долара от богатството на 37-годишния Гиан, но в крайна сметка беше постановено той да плаща $2100 месечна издръжка за трите си деца. В тази сума не влизат разноските за медицински и стоматологични грижи, както и за самолетни билети. Местните медиите уточниха, че нападателят не вярвал, че синовете и дъщеря му са от него. Затова се подложили на ДНК тест, след който съдът казал тежката си дума. Според него Гифти е направила непарични вноски за закупуването на имотите, както и че тя е единствената, която се е грижила за децата, докато Гиан е бил активен футболист.

След неприятната развръзка на делото, адвокатът на Асамоа – Куси Апия, обясни, че до ДНК теста се стигнало, тъй като клиентът му бил заплашван от предполагаемия първи съпруг на Гифти, живеещ във Великобритания. С него тя сключила брак през 2002 г. Когато започнала връзка с Гиан през 2003-а, всъщност още не била разведена и затова тогавашният й мъж, някой си г-н Оуаре, предявил претенции към децата, особено към първото, родено през 2005 г. „Това ни принуди да се обърнем към съда и да поискаме доказване на бащинството. За щастие ДНК тестът доказа, че Гиан е баща на децата и той беше много доволен, защото ги обича“, каза адвокатът.

В течение на процеса свидетели разкрили, че хората, които Гифти представила за свои родители на сватбата, не били такива. „А тя ги поканила и за свидетели“, заяви пред UTV Апия.

От защитата на Гиан твърдят, че Гифти мамела и за възрастта си – в училищната си диплома била посочена една дата на раждане, а в паспорта – друга. Върховният съд обаче решил да приеме тази в паспорта.

Кариерата на Асамоа премина през Удинезе, Модена, Рен, Съндърланд, Кайзериспор и още доста отбори, преди да приключи през юни в Легон Сити от родната му Гана. С националната фланелка той изигра 109 мача и вкара 51 гола, а върхът в кариерата му бе четвъртфиналът на световното през 2010.