0

К итайка, родена в САЩ, е голямата любимка на феновете в Пекин. 18-годишната Гу Айлийн спечели златото дисциплината биг еър на ските свободен стил.

С победата си тя хвърли публиката в екстаз. Красавицата грабна хората в азиатската държава с решението си да се състезава за Китай, въпреки че е родена и израснала в Калифорния. Трудното решение взе през 2019-а и го обяви в социалните мрежи. „Гордея се с корените си, както и с американското си възпитание. Възможността да вдъхновя милиони хора там, където е родена майка ми, се получава веднъж в живота. Надявам се чрез ските да обединя хората, да укрепя приятелствата. Ако успея да накарам поне едно момиче да прескочи границите, желанието ми ще е изпълнено“, обясни тогава Айлийн, чийто баща е американец.

До края на зимните олимпийски игри се цели в още две първи места – в дисциплините халфпайт и слоупстайл. Дори да не ги взема, тя вече е големият герой на Китай, където с обич я наричат Ледената принцеса. Нейният образ е навсякъде в Пекин – на билбордове и списания. “Когато съм в Китай, аз съм китайка. Когато съм в САЩ, съм американка“, каза спортистката по време на младежките игри в Лозана през 2020-а. Медийният гигант Fox News обаче не прие доводите й и я нарече „неблагодарното дете на Америка“.

„Първия си златен олимпийски медал ще отпразнувам с шоколад с вкус на мента. Ще свиря на пиано и ще пиша в дневника си“, заяви шампионката след триумфа в Пекин. Вероятно сега е писала за успехите, въпреки че най-честата тема на есетата й е страхът и различните му проявления.

Извън спорта тя също е много известна. Едва на 18 може да се похвали с 16,2 милиона приходи от рекламни договори миналата година. Тя подписа с Victoria Secret, за да рекламира бельото им, снимала е още за „Луи Вютон“, „Гучи“, „Тифани“. След решението си да избере Китай си спечели 23 спонсора в азиатската държава.