0

Н аследниците на Диего Марадона ще започнат дело, за да се опитат да спрат търга за трофей, спечелен от покойния легендарен футболист на Мондиал 86, когато триумфира с тима на Аржентина, обяви техният адвокат пред агенция АР.

Наградата Златната топка за най-добър играч на турнира, липсваше от десетилетия, след като изчезна при неясни обстоятелства и едва наскоро се появи отново. Трофеят ще бъде продаден на търг в Париж през следващия месец, съобщиха от аукционна къща Aguttes през миналата седмица.

Марадона, който почина през 2020-а на 60-годишна възраст, беше капитан на Аржентина при победата с 3:2 над Западна Германия във финала през 1986-а в Мексико Сити.

Наследниците на бившия аржентински национал казват, че трофеят е бил откраднат и твърдят, че настоящият собственик не може да има право да го продаде.

Адвокат Жил Море, работещ с кантора Paradox, информира, че ще отправи спешна молба до председателя на съда в Нантер да изтегли Златната топка от търга. Той каза пред АР, че ще поиска съдебна конфискация на трофея и ще подаде жалба за кражба.

От аукционната къща коментираха, че трофеят се е появил отново през 2016 година сред други партиди, които са били придобити от частна колекция на търг в Париж.

Диего Марадона получава наградата през 1986-а на церемония в кабаре "Лидо" във френската столица, а впоследствие той изчезва, което породи слухове.

Някои казват, че е загубен по време на игра на покер или продаден за изплащане на дългове, коментират още от Aguttes. Други казват, че Марадона го е съхранявал в сейф в банка в Неапол, която е била ограбена от местни гангстери през 1989 година, когато той играе в италианското футболно първенство. Наследниците на Марадона смятат, че трофеят е откраднат от банката.

Жил Море, който представлява двете дъщери на Марадона, заяви, че наследниците са разбрали едва наскоро, че трофеят е бил откраднат. Според адвоката семейството на Марадона иска продажбата да бъде забранена, защото смятат, че Златната топка им принадлежи. Море каза още, че с него се е свързал аржентински колега, след като двете дъщери са обсъдили въпроса с другите наследници, които са дали одобрението си за правния иск.

Аргументът на аукционната къща е, че човекът, купил трофея преди години, не е знаел, че е откраднат. 

От аукционната къща казаха, че очакват трофеят "да донесе милиони поради своята уникалност".

Кандидатите ще бъдат помолени да направят депозит от 150 000 евро, за да участват в търга, който е насрочен за 6 юни.

Източник БТА