0

Л егендата на българския футбол Христо Стоичков участва в церемонията, на която бяха наградени най-добрите военни спортисти на България, която се проведе в Пловдив. Стоичков влезе и в ролята си на журналист, като зададе въпрос към обявената за номер 1 при дамите Ваня Гатева. 

Гатева и Неделчо Василев грабнаха призовете като победите в крайното комплексно индивидуално класиране при мъжете и жените от Държавните военни шампионати. Интересно е, че Василев изпревари бившия биатлонист Красимир Анев.

На тържеството Стоичков попита състезателката в стрелбата с пистолет какво я прави горда и щастлива.

„Много работи ме направиха горда, но щастието идва най-вече от това, че сме здрави“, каза Гатева. Тя заяви още, че за нея спортът е изключително ценен. „Оказа се, че стрелбата е много любимо нещо. Благодаря на ген. Майор Матеев, защото ни подкрепя в спорта. Семейството ми дава много сили, децата, колегите, треньорите“, допълни тя.

Номер 1 при мъжете е Неделчо Василев. „Чувството е уникално, пожелавам на всеки да го изпита. Най-трудната дисциплина е военния многобой. Там трява да си добър в почти всичко. Виждам моето бъдеще в армията като развитие в специалните сили“, каза Василев.

Самият Стоичков изказа своята благодарност и даде за пример генерал-майор Матеев, който е в основата на армейския спорт.

„Казармата изгражда, много ред, много дисциплина. Ние сме малка част от това, което сме постигнали в нашите спортове от казармата. Всеки знае какво е раждал Пловдив и какво ще ражда. Чест и гордост е, че бях част от тази церемония. Спортистите се лишаваме от много неща, за да стигнем там, където сме“, каза Стоичков.

„Здравето е най-важно. При нас е момчето, което скочи от 4000 метра. Развълнувах се, защото видях този хъс да преодолее всички проблеми. Българинът си е българин. Да видиш такъв характер като него, че всичко се преодолява“, допълни той, цитиран от dsport.bg.

На церемонията присъстваха още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, кметът на Пловдив Костадин Димитров, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът Николай Бухалов, командирът на Съвместното командване на специалните операции на българската армия генерал-майор Явор Матеев и най-добрият спортист на Пловдив за 2023 година - шахматистката Виктория Радева.