0

Б ишенте Лизаразу бе наистина страхотен защитник, който успя да реализира футболните си качества, спечелвайки световна и европейска титла с Франция.

Бившият играч на Бордо и Байерн окачи бутонките през 2006 г., но само за да разгърне потенциала си в най-разнообразни занимания. Бишенте и преди е бил запален сърфист, но последната му страст е да практикува в екстремни условия. За целта 52-годишният баск пътува наскоро до Исландия, за да изпробва себе си в мразовити условия. „Сърф за тюлени“, написа той под снимките, на които е екипиран с неопренов костюм. Океаните явно привличат като магнит Лизаразу. Знаменитият в миналото бранител прекарва много време във Френска Полинезия, гмуркайки се в дълбините сред скатове и делфини. 

Но талантът му не се изчерпва само с подвизи под и над водата. Бишенте притежава черен колан по бразилско жиу-жицу и дори стана европейски шампион в Blue Belt Senior 1 Light Division през 2009 година. И до днес той използва всеки удобен момент да практикува, за което се подлага на интензивни фитнес тренировки. Разбира се, Лизаразу е запален колоездач. През 1993 г. още като играч на Бордо прохождащият в националния тим на „петлите“ взе участие в тура Страната на Баските. Нещо, което по принцип е забранено за футболистите заради възможността от тежки травми. 

Бишенте намира приключения и през зимата. Тогава просто сменя велосипеда със ските.

Както вече стана ясно, Лизаразу е разнороден талант. Но не само в спорта. Освен френски и баски говори свободно испански, немски и английски. И определено е човек, който зарежда с позитивизъм и който всички харесват.

„Той е човек, който имаше значение за мен. Мисля, че бе взаимно. Това е изключително важна част от живота ми. Продължаваме да поддържаме връзка. Винаги искаме да знаем как се справяме един без друг и така ще бъде до края“, сподели миналата година певицата Елза Лунгини, която бе сгодена за аса на „петлите“ от 1999 до 2006 г.