0

Т риста хиляди души, които не са си поставили трета доза, от днес се смятат за неваксинирани в Гърция. От днес тези, които не са си поставили трета доза, ще могат да ходят на работа, след като задължително си направят бърз тест. Същото условие важи и за всички закрити помещения като ресторанти, заведения, театри, кино салони, фризьорски салони. За служители, които не се подлагат на бързи тестове, се предвиждат глоби, които варират между 150 и 300 евро. С две хиляди евро ще бъдат глобявани и работодатели, които не подават специален документ за състоянието на служителите си. Ако подадат фалшив документ, глобата скача на десет хиляди евро.

Всички лица, които влизат в Гърция с европейския сертификат за ваксинация, който важи девет месеца след поставяне на втората доза от ваксината срещу КОВИД-19, няма да бъдат тествани. От днес всички пристигащи, които имат европейски сертификат, няма да има нужда да си правят бърз и PCR тест. Мярката засяга ваксинираните. За тези, които нямат поставени ваксини, продължава да важи условието да покажат отрицателен резултат на тест. До момента всички, които влизаха в Гърция, трябваше да имат отрицателен резултат на PCR тест, направен до 72 часа или бърз тест до 24 часа преди пристигането си.

Според последните данни трета доза трябва да си поставят 5 816 000 души или 80 на сто от ваксинираните с две дози, съобщава електронното издание на в. "Елефтерос типос". 87,2 на сто от тях вече са го направили или са направили заявка за ваксинация.


Февруари е месецът, в който в страната се очаква петата вълна на пандемията бавно да започне да се успокоява с постепенно намаляване на натиска над болниците и смъртността, отбелязва още изданието. Тази седмица експертната комисия ще заседава и ще бъде обсъждано възможно разхлабване на ограничителните мерки.

От март и април във ваксинационната програма влизат още две ваксини - Новавакс и Санофи, допълва изданието.
Близо 11 хиляди нови случая на заразени с КОВИД-19 бяха регистрирани в Гърция в неделя, съобщава АНА-МПА, като 57 от новозаразените са засечени на влизане в страната. Данни на националната здравна организация показват, че от началото на пандемията в Гърция са регистрирани 2 047 849 заразени. През вчерашния ден смъртните случаи, свързани с ковид инфекции са били 95 и така общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията достига 24 094. В момента на апаратно дишане в интензивните отделения на страната са 551 пациенти. 77,68 на сто от тях са неваксинирани или частично ваксинирани. Новоприетите пациенти в болниците в страната са 405, допълва агенцията.