0

Н ад 100 белгийски полицаи са нахлули в град Антверпен и са задържали 13 души, определени като екстремисти. Операцията е била само част от по- общо разследване и е проведена под ръководството на магистрати, информира Reuters.

Над 100 белгийски полицаи са нахлули в град Антверпен и са задържали 13 души, определени като екстремисти. Операцията е била само част от по- общо разследване и е проведена под ръководството на магистрати, информира Reuters.

Групата от Антверпен в средите на салафитските джихадисти е следена и проверявана обстойно.

Антверпен е бил база на екстремистка група с името "Sharia4Belgium". Групировката е основана през 2010 година, а няколко нейни членове участват в боеве в Сирия. Бивш лидер на групировката бе осъден през 2015 година в Белгия. След атентатите в Париж от 2015 година, при които загинаха 130 души, Белгия бе нарочена за база на международния екстремизъм.

Първоначалното разследване разкрива, че няколко от нападателите са били от работническия квартал Моленбек в Брюксел, допълва Reuters.

Припомняме, че в Брюксел бе арестуван Салах Абдеслам, единствения оцелял след атентатите 2015 година. Март месец 2016 година в Брюксел има двоен самоубийствен атентат за който отговорност поема ИДИЛ. Атентатори от същата екстремистка клетка, която нападна Париж, се взривиха на брюкселското летище "Завентем" и в метрото, като убиха 32 души и раниха 340.