0

А мериканският президент Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин разговарят по телефона, съобщиха от Белия дом. Разговорът е по искане на американската страна.

Американският президент Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин разговарят по телефона, съобщиха от Белия дом. Разговорът е по искане на американската страна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че се очаква двамата лидери да обсъдят сигурността в Европа и ситуацията около Украйна.

Това са били основните теми и на състоялия по-рано днес телефонен разговор с времетраене час и 40 минути между Путин и френския президент Еманюел Макрон.

Байдън и Путин говорят на фона на препоръки от редица държави по света гражданите им да напуснат незабавно страната. Съединените щати намалиха до минимум състава на посолството си в Киев, а от Русия обявиха, че оптимизират състава на тяхната дипломатическа мисия в Украйна.

По-рано днес, на фона на западните твърдения за предстоящо нападение на Русия срещу Украйна, първите дипломати на Русия и САЩ Сергей Лавров и Антъни Блинкън също проведоха телефонен разговор.

Според информация на руското министерство на външните работи Сергей Лавров е казал на Антъни Блинкън, че разгърнатата от Съединените щати и техните съюзници пропагандна кампания за руска агресия срещу Украйна преследва провокативни цели, поощрява властите в Киев към саботаж на минските споразумения и към пагубни опити за решаване на проблема в Донбас по силов път.

Освен това Лавров е отбелязал, че в получените от Вашингтон и Брюксел отговори на руските предложения за гаранции за сигурност са били пренебрегнати най-важните искания на Москва: да спре по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и да не се разполагат ударни оръжейни системи в близост до руските граници.

По-късно тази вечер американският президент Джо Байдън ще разговаря с френския си колега Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и украинския държавен глава Володимир Зеленски, съобщават от Елисейския дворец.

От провелия се по-рано разговор между Макрон и Путин няма индикации, че Русия се подготвя за офанзива, твърдят от Париж, но въпреки това беше отправена препоръка французите да избягват пътувания до Украйна.

От френското президентство допълват, че са възможни санкции срещу Русия, които да отнемат достъпа до разплащателните системи СУИФТ, но трябва да се внимава да не се задълбочи разрива между Русия и Европа.