0

И ма голяма заплаха, живеем с нея от 8 години, а последните дни вървят страшни разговори, каза бесарабската българка Таня Станева от Киев пред bTV.

Има голяма заплаха, живеем с нея от 8 години, а последните дни вървят страшни разговори, каза бесарабската българка Таня Станева от Киев пред bTV.

"Всеки дин непрекъснато преглеждаме новините и всеки се съобразява какво да прави със собствените си планове. Тези, които имат села, отиват на село", казва Таня.

"Имам приятели, които не могат да тръгнат от Киев, те говорят как да наемат убежища и къде могат да се скрият. Много страшни разговори вървят тези дни", посочва още българката.

По думите й обаче, в Бесарабия е спокойно.

"Българите са много миролюбиви и много работни, от много работа може и да не забележат, че някъде нещо се случва", отбелязва тя.

Всички нейни приятели са с приготвени документи и багаж за евакуация, но тя се надява, че малките населени места ще останат незасегнати от евентуален конфликт.

"В големите градове обаче има молба жените и децата да напуснат и то колкото може по-рано, за да няма блокади и задръстване. Когато нещо стане, е по-добре да останеш там, където си", посочва Таня.

Тя отбеляза, че вчера от летището са тръгнали много самолети и е било много натоварено.

Повече от дузина държави вече призоваха своите граждани да напуснат Украйна, а някои изтеглиха служители на техните посолства от столицата Киев. Според източници на CBS News САЩ се готвят да изтеглят целия си персонал от Киев в рамките на следващите 48 часа.

Министерството на външните работи у нас сформира кризисен щаб, който следи ситуацията в Украйна. Ако се стигне до ескалация на напрежението са в готовност да въведат протокол за евакуация.

Русия продължава да отрича каквито и да било планове за нахлуване в Украйна въпреки струпването на около 100 000 войници по границите с нейната съседка. Някои западни държави обаче предупредиха, че Русия се готви за военни действия, като САЩ заявиха, че Москва може да започне с въздушни бомбардировки "по всяко едно време".

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, който разкритикува "паниката", която може да се разпространи от подобни твърдения, каза, че не е виждал доказателства, че Русия планира инвазия през следващите дни.