0

Г ърция премахна изискването за отрицателен тест при преминаване на границата за притежателите на европейския зелен сертификат, но за останалите пътуващи то остава в сила. В същото време изтича валидността на сертификатите на много ваксинирани гърци, които не са си поставили бустерна доза ваксина срещу Covid. 

Гърция премахна изискването за отрицателен тест при преминаване на границата за притежателите на европейския зелен сертификат, но за останалите пътуващи то остава в сила. В същото време изтича валидността на сертификатите на много ваксинирани гърци, които не са си поставили бустерна доза ваксина срещу Covid. 

Здравното министерство в Атина анулира от днес над 300 хиляди сертификата без бустерна доза и преминали 7 месеца от втората. Притежателите им се считат за неваксинирани и са задължени да представят отрицателен тест при отиване на работа, както и в търговските магазини и заведенията.

За гърци и чужденци, ваксинирани в държави извън Европейския съюз, сертификатите се признават след легализация в Гърция. Ваксинираните в България преминават граница до 9 месеца след втората доза, но в страната за посещение на обществени места са валидни до 7 месеца. Сертификати с бустерна доза са без ограничения.

Властите тестват на избирателен принцип влизащите в страната.

От Съвета за контрол на пандемията предлагат ограничителните мерки да останат до края на февруари, а маските до началото на лятото.