0

Б ългари, живеещи в Съединените щати, събират подписи в петиция до Конгреса срещу т.нар. "Месец на македонското малцинство" в САЩ, съобщи БНТ.

Българи, живеещи в Съединените щати, събират подписи в петиция до Конгреса срещу т.нар. "Месец на македонското малцинство" в САЩ, съобщи БНТ.

Подписите се събират патриотичната организация "Пирин" по повод проекторезолюция на няколко конгресмени, която цели да отбележи приноса на македонците в американската история, да се честват "техният език и култура".

Сред вносителите на проекторезолюцията е конгресменът Клаудия Тени, която повдигна въпроса за евентуални санкции срещу България заради отказа ѝ да подкрепи започването на преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

От местната патриотична организация "Пирин" заявяват, че много от хората в проекторезолюцията са посочени като македонци, а те са българи.

Най-старите организации на българи, емигрирали в САЩ, твърдят, че в проекторезолюцията има откровени фалшификации, като например, че българи от Македония, емигрирали в Америка след Илинденско-Преображенското въстание и Балканската война, са представени като македонци.