0

И нцидент със самолет по линията София-Истанбул е станал в неделя. След излитането на машината от столичното летище е установен технически проблем и се е наложило управлението да продължи ръчно.

На борда е имало 95-ма души, сред които и голяма българска група. Тя пътувала до Мексико, съобщи NOVA.

Техническият проблем е бил установен преди излитане. По думите на пътниците е имало проблем, който бил отстранен, машината излетяла, но няколко минути по-късно пилотите съобщили, че трябва да се извърши обратно кацане.

От РВД веднага подали сигнал до Националния борд за разследване на произшествия, които реагирали и започнали подготвяне за евентуално аварийно кацане. Изпратени са линейки, които да осигурят безопасността на пътниците. 

Направена е техническа инспекция на машината, като на следващия ден - в понеделник, самолетът излетял отново.

Пътници, които са били на борда, разказват за преживяното в социалните мрежи. „Самолетът се наклони супер много на една страна и луната буквално се виждаше под нас, а не над нас. Самолетът не успя да се изкачи над 1500 м надморска височина и имаше непрестанна турбуленция. След това стюардесата започна да говори бързо, първо на турски език, но се усещаше страх в гласа й. Премина на английски и тогава се чу: Отстранете всички лаптопи, телефони, очила, затегнете коланите и застанете в защитна поза. Пригответе се за удар”, пише Крум Атанасов.

„Самолетът направи първи опит за излитане, но след час ни върнаха на гейта. Казаха, че имало технически проблем. След още час и половина престой все пак направихме опит за излитане. Излитане…, но не съвсем. Самолетът така и не набра достатъчно тяга, летеше на повече от 1500 м. И през цялото време рязко завиваше ту наляво, ту надясно, после с носа надолу, после нагоре. Луната през прозореца започнах да я виждам наобратно, ту над крилото, а после под крилото. И след 20 минути полет, виждайки обратно копитото над София, дойде истеричното крещене на пилота: „Свалете лещите, махнете очилата, пригответе се за удар”, пише друг потребител.