0

„Чакаме размяна. Надяваме се и се молим да е по-скоро. Досега брат ми само веднъж е успял да се свърже с жена си, само колкото да каже, че е добре, но повече от това нямаме. Чакаме и се надяваме. Оптимист съм! Той ми е брат, естествено че ще издържи, той е военен, неговата мечта от малък още беше да лети и я сбъдна“.

Това сподели пред „Телеграф“ сестрата на пленения в Крим наш капитан Дмитрий Бурлаков - Райна Манджукова. Преди няколко дни бившата шефка на Агенцията за българите в чужбина сподели в профила си във Фейсбук добрата новина, че Бурлаков е жив. От 5 до 8 април той се водеше загинал, след като руска ракета свали хеликоптера му Ми-8 край Крим.

„Той си е знаел какво прави и къде отива, но на нас не ни е по-леко от това. Ние се притеснявахме от първия ден и сме благодарни на бога, че го запази“, допълни Манджукова. По думите й Дмитрий никога не споделял подробности за работата и задачите си като военен офицер. „Питаме го: „Какво правиш?“, той казва: „Това, което трябва“, „Къде си?“ „Там, където трябва“. Ние даже вече не го и питахме“, разказва сестра му. Убедена е, че войната в Украйна върви от осем години, а не от 24 февруари. Военните в Украйна са в бойна готовност още от 2014 г. „Той никога нищо не е разказвал, такава му е професията. Той не е доброволец, а кадрови офицер“, разказва сестра му. На въпрос дали е участвал във военни действия и през 2014 г., отговаря, че не знае. Практика обаче била периодично на ротационен принцип да го командироват на различни места на изток, както всички военни. „И тогава сме палили свещи и сме се молили, защото и тогава много наши деца загинаха. И сега палим“, споделя сестрата на Дмитрий.

Кап. Бурлаков има две деца – Стефан, на 6 години, и Злата, на 9 месеца. Още в началото на войната жена му с бебето и сина им са пристигнали в София.

„Тя е най-големият герой, защото е съпруга на офицер. Тя, милата, сама си знае как го преживява“, споделя Манджукова. Убедена е, че благодарение на молитвите на цялото семейство и на всички хора в България кап. Бурлаков е оцелял. „Той го усеща, знае, че сме с него. Прекалено е силна връзката помежду ни. Нашият род е много силен и сме заедно и тези, които са тук в момента, и тези в Украйна. Имаме много приятели, правим много добро и сега вселената ни се отплаща. Това, което стана с него, е чудо. При падане на хеликоптер не се оцелява. Той е единственият оцелял и е само с фрактури, а не в безсъзнание. Това е чудо“, допълва сестрата на нашия пленен пилот.

Шефът на „Патрулна полиция-Донецк“ Майкъл Кот: Постоянно сме под обстрел

„Денят беше изключително труден. Много ранени и загинали. Постоянно сме под тежък обстрел. Дори и сега“. Това каза ексклузивно пред „Телеграф“ Майкъл Кот, шеф на „Патрулна полиция на Украйна“- Донецк. Той се намира в момента в Мариупол. Отказва да отговаря на много въпроси, тъй като са военна тайна. Не скрива обаче гнева си по отношение на действията на руската страна. „Русия и Путин са маниаци. Мариупол е разрушен на 90%, изтрит е от лицето на земята. Най-лошото е да загубиш от тези“, казва той. Споделя, че в тежки моменти му се струва, че това е „битката на Доброто и Злото, а Путин е антихристът“.