0

Е вропа започва бавно да излиза от пандемията. Натискът върху болниците намалява и това подтиква все повече държави да заговарят за пълното отпадане на мерките, ограничаващи разпространението на COVID-19. 

Почти всички социални ограничения отпадат през март, но зеленият сертификат все още ще се изисква в повечето европейски държави. Наскоро Европейската комисия предложи удължаването му поне до средата на 2023 г. Дотогава пътуващите ще могат свободно да влизат в дадена страна, ако са завършили курса на ваксинация.

Онези, които по една или друга причина не са се ваксинирали, също ще могат да пътуват, но вероятно поне до началото на лятото ще се изисква отрицателен резултат от тест. Все пак обаче е обнадеждаващо, че Еврокомисията е на мнение, че е време да се прекратят мерките, които направиха пътуването тромаво и не толкова привлекателно. Те се позовават и на данните от Световната здравна организация, според която този коронавирус повече няма да създава толкова сериозни проблеми.

Гръцкият здравен министър Танос Плеврис обяви неотдавна, че всички европейски лидери са заявили готовност за премахване на ограничения до средата на март. Всичко обаче зависело от натиска, пред който са изправени здравните системи. В страната се очаква летният сезон да стартира по-рано – от 1 март. Австрия и Швейцария още преди месец обявиха, че премахват повечето мерки срещу ковид през пролетта, като остават само изолацията на заразените лица и задължителното носене на маски на рискови места. Органиченията в Австрия се предвижда да бъдат премахнати от 5 март, а в Швейцария остават само маските в обществения транспорт и самоизолация за 5 дни при позитивен тест за ковид. Френската забрана за нощните клубове също беше премахната преди няколко седмици, както и ограниченията за спортни събития и концерти – три от ключовите оставащи социални ограничения, въведени през декември в отговор на Омикрон. Сега французите очакват отпадането на маските и зелените сертификати. Вероятно това ще стане в средата на март. Към момента за българите единственото изискване е да влизат в страната само със сертификат за ваксина.

В Швеция от 9 февруари отпаднаха всички ограничения за влизане в страната, включително и изискването за представяне на сертификат за ваксина. Страната е подходяща дестинация за наблюдение на Северното сияние, като в най-северните части явлението може да се вижда до началото на април. Другата държава, в която се влиза само с паспорт, е Норвегия. Няма действащи мерки за влизане в страната, свързани с ограничаване на разпространението на ковид. Режимът се отнася до всички пътуващи независимо от ваксинационния им статус. От 18 февруари отпада изискването да бъде представен на границата сертификат за преболедуване, ваксиниране, тест за ковид и в Словения. Пътниците вече няма да бъдат поставяни под домашна карантина. 

Италия ще приключи с извънредното здравно положение на 31 март, заяви италианският премиер Марио Драги, предадоха световните агенции.

От април страната планира да облекчи много от мерките, въведени заради пандемията. Поетапно ще бъдат вдигнати ограниченията за неваксинирани да посещават много места, като първо ще са допускани до събития на открито. 

Училищата ще останат напълно отворени и няма да има изискване за карантина за онези, които са били в контакт със заразен човек. От учениците няма да се изисква повече да носят маски от типа ФФП2.

Нидерландското правителство премахва почти всички ограничения в края на февруари, съобщава Нидерландската телевизионна корпорация (NTK). Според медията ще останат в сила само основни препоръки, като избягване на ръкуване, спазване на хигиенни правила, проветряване помещения и тестване при наличие на симптоми. Кафенетата, баровете и ресторантите, както и културните и развлекателни институции в Страната на лалетата вече работят до 1 часа след полунощ. Зелените сертификати също ще останат в миналото, но „използването им не е изключено, ако това се наложи“. 

Португалия също възнамерява да сложи край на повечето мерки за ограничаване на ковид с настъпването на пролетта. Властите там обаче обявиха преди около седмица, че ще спират да прилагат мерките едва когато достигнат 20 смъртни случая на 100 хил. жители. Тъй като случаите на заразяване там спадат, се очаква отмяна на задължителната изолация след рискови контакти, препоръките за дистанционна работа, ограниченията на капацитета в търговските обекти и др.

Германия също планира да отмени през март по-голямата част от ограниченията, тъй като броят на новозаразените намалява. Първата стъпка в тази посока е достъпът до магазините да бъде отворен за всички, без да се изисква зелен сертификат, удостоверяващ ваксинация, преболедуване или негативен тест. Освен това се разширява и броят на лицата, които могат да присъстват на частни мероприятия на закрито – до 20 души, ако са ваксинирани. Във втората фаза на облекчения на мерките се планира отваряне на нощните клубове, а неваксинираните да могат да посещават от 4 март ресторанти и други заведения за хранене, но срещу представяне на отрицателен тест. Изискването за носене на маски в закрити посещения и в градския транспорт обаче засега остават.

Йордания се отваря, в Израел – без мерки 

От 1 март влизането в Йордания става без изисквания за тест или ваксина. Единственото, което ще се изисква от пътниците, е да подпишат декларация, че ще се самоизолират при поява на симптоми на ковид. Страната е първата в Близкия изток, която сваля ограниченията, за да посрещне в по-спокойна обстановка туристите, желаещи да видят древния град в скалите Петра, пустинята Уади Рум и плажовете на Червено и Мъртво море.
Израелският министър-председател Нафтали Бенет обяви, че изискването за представяне на доказателство за ваксинация срещу коронавирус при влизане в различни обекти скоро ще отпадне, тъй като вълната от инфекции намалява. Бенет добави, че е дошъл моментът за облекчаване на ограниченията за контрол на пандемията предвид рязкото намаляване на броя на сериозните случаи на ковид и броя на потвърдените инфекции, предаде БГНЕС.

Сертификатите у нас отпадат 

„Някъде към 20 март ще премахнем зеления сертификат и той ще остане действащ само за страните от Европейския съюз”, обяви и българският премиер Кирил Петков. Междувременно със заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова у нас отпадна ограничението за представянето на сертификат при влизането в магазини, молове и заведения за хранене. За съжаление обаче страна ни продължава да е с най-ниските нива на ваксинация в ЕС. А от Световната здравна организация изразяват съжаление, че по-малко от 40% от хората над 60 години са завършили ваксинационния процес в България, което ни поставя редом до Босна и Херцеговина, Киргизстан, Украйна и Узбекистан.

Българите със статут влизат в UK с лична карта

Българите, които имат статут за уседналост или временен такъв, ще могат да влизат и живеят на Острова с лична карта, става ясно от информация, публикувана на сайта на външното министерство. Те ще имат право на това най-рано до края на 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тези категории граждани и след 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация. Всички останали, които искат да посетят страната от 1 октомври 2021 г., могат да влизат във Великобритания само с международен паспорт, като той трябва да е с валидност за целия период на планирания престой. 

Междувременно във Великобритания отпаднаха повечето мерки срещу ковид, като вече не е задължително носенето на маски в обществения транспорт, както и представянето на сертификати. При влизане в страната обаче пътниците със сертификат за поставена ваксина трябва да попълнят формуляра за локализация в рамките на 48 часа преди пристигането им. Не е необходимо да правят тест преди отпътуване за Обединеното кралство, както и при пристигането им.