0

"Германия ще започне да отменя повечето от ограниченията си заради коронавируса, тъй като намаляващият брой на заразените в страната показва, че вълната, предизвикана от Омикрон, е достигнала своя пик", заяви канцлерът Олаф Шолц след разговори с регионални лидери.

Планът от три стъпки, който включва и връщането на неваксинирани хора в магазините и ресторантите, ще доведе до "деня на свободата" в Германия на 20 март, както го нарекоха медиите.

"След две години заслужаваме нещата отново да се подобрят и изглежда, че това вече се случва", каза Шолц пред репортери.

Като първа стъпка Германия незабавно ще свали ограничението за 10 души на частни събирания на хора, които са ваксинирани. За неваксинираните обаче правилото, че могат да се срещат само с двама души извън домакинството си, ще остане в сила още един месец.

Все още ще се изискват маски за лице, като се препоръчват маски с висока степен на защита FFP2.

От 4 март ресторантите и хотелите отново ще могат да посрещат неваксинирани лица, стига да могат да представят скорошен отрицателен тест - система, известна в Германия като 3G.

Австрия планира да отмени повечето антиковидни мерки на 5 март, заяви днес федералният канцлер Карл Нехамер, цитиран от Ройтерс.

От тази дата ще отпадне изискването заведенията да затварят в полунощ, а нощните клубове отново ще могат да приемат посетители.

Неотдавна канцлерът съобщи, че неваксинираните ще могат да посещават ресторанти и магазини за стоки, които не са от първостепенна необходимост, ако се тестват за ковид.

Днес Нехамер каза, че предвид намаляващия брой новозаразени и факта, че ситуацията в болниците е под контрол, скоро ще отпадне и изискването за представяне на доказателство за тест, преболедуване или ваксинация срещу коронавирус.

Нощните клубове ще бъдат отворени отново, но не и за неваксинираните. Всички останали ще трябва да предоставят отрицателен тест - така наречената система 2G plus.

Великобритания, Ирландия, Дания и Норвегия вече отмениха повечето от ограниченията си заради COVID-19.

Нидерландия, която наложи едни от най-строгите мерки в Европа през декември, планира да последва примера им. Нидерландските барове, ресторанти и нощни клубове ще се върнат към работното време отпреди пандемията, а здравните пропуски ще бъдат премахнати до 25 февруари.

Франция възнамерява да премахне последните ограничения през следващите седмици, включително да отмени изискването за маски на лицето на закрито до средата на март, ако пандемичната ситуация го позволява.