0

П резидентът на Финландия Саули Ниинистьо и министър-председателят Сане Марин направиха съвместно изявление относно присъединяването към Северноатлантическия алианс.

"Финландия трябва незабавно да подаде молба за членство в НАТО", се казва в изявлението. "Членството в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия. Като член на НАТО Финландия ще укрепи целия отбранителен съюз. Финландия за първи път кандидатства за членство в НАТО. Надяваме се, че това решение за все още необходимите национални стъпки ще бъде взето бързо през следващите няколко дни", заявиха Нийнисте и Марин в съвместно изявление.

По-рано НАТО обеща да разгледа молбата на Финландия в ускорен порядък. Страната първо получава статут на кандидатка, а след това парламентите на всички 30 държави - членки на НАТО, трябва да одобрят приемането на новия член.

Сега има формалности на партийно-парламентарно ниво, но те са само формалности. Заявлението може да се счита за подадено. Непосредствената граница между Русия и НАТО ще се увеличи с около 1300 километра. Финландия досега имаше неутрален статут. "Не можем да останем беззащитни пред Русия, която не спазва международните закони", заяви министър-председателят Сана Марин в интервю за японски медии.

Президентът на Финландия и Комитетът за външна политика и сигурност на Държавния съвет ще разгледат официално въпроса на заседание в неделя.

Социалистическата работническа партия на Швеция ще проведе специално заседание в неделя, 15 май, на което се очаква да реши дали да подаде молба за членство.

Според шведския вестник Expressen, който се позовава на свои източници, шведският премиер ще свика специално заседание на кабинета по-късно в понеделник, на което ще бъде взето решението.

Непосредствено след срещата заявлението ще бъде изпратено за членство в НАТО, ако не възникнат непредвидени обстоятелства.