0

К омпаниите Ford и Toyota в сряда заявиха, че спират производство за известно време, съобщи "Ройтерс". 

Компаниите Ford и Toyota в сряда заявиха, че спират производство за известно време, съобщи "Ройтерс". 

Това се налага, тъй като протестиращите срещу задължителната ваксинация блокираха граничните пунктове на САЩ и Канада.

Тези протести доведоха до предупреждения от Вашингтон и Отава за икономически щети.

Редица автомобилни производители вече са засегнати от прекъсването близо до Детройт, историческото сърце на автомобилния сектор на САЩ, но имаше и други фактори, като време и недостиг на чипове.

Започвайки като "Конвой на свободата", заради ваксинация или карантина, протестът отхвърли въглеродния данък и други закони.

"Мисля, че е важно всички в Канада и Съединените щати да разберат какво е въздействието на това блокиране - потенциално въздействие - върху работниците, веригата за доставки и именно там сме най-фокусирани", каза в сряда говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Припомняме, че подходът на канадския премиер Джъстин Трюдо към продължаващите вече две седмици протести в страната срещу задължителната ваксинация доведе до критики от собствената му партия.

По време на пресконференция във вторник депутатът от либералите Джоел Лайтбаунд каза, че се чувства неудобно от неотдавнашната поляризираща промяна в "както тона, така и политиките на моето правителство" в дебатите за общественото здравеопазване.