0

П резидентът на САЩ Джо Байдън се скъса от гафове и лапсуси по време на изказване относно помощта на страната му за Украйна.

79-годишният държавен глава се похвали, че „Съединените щати се погрижиха Русия да има противотанкови ракетни комплекси "Джавлин" преди началото на войната и отбелязва успешната „унгарска“ съпротива срещу руската инвазия. Байдън допусна лапсусите си в завод в Алабама, който произвежда противотанковите ракети.

„Преди Русия да атакува, ние се уверихме, че Русия има „Джавелин“ и други оръжия, за да укрепи отбраната си, така че Украйна да е готова за всичко, което се случи“, каза Байдън по средата на 16-минутната си реч. По-късно добави: „Само преди няколко дни „Уолстрийт джърнъл“ цитира млад унгарски боец, който казва: „Без джавелините би било много трудно да се спре врага, който се насочва напред“. Изданието всъщност цитира военен от украинска бригада.

Гафовете на Байдън станаха обект на подигравки в социалните мрежи, тъй като огромно количество от американските оръжия наистина попаднаха в руски ръце. Руската армия и военните от ДНР и ЛНР конфискуваха боеприпасите, които украинците оставят след себе си в градовете, които губят.

По ирония на съдбата, Байдън започна речта си като се пошегува, че от време на време допуска грешки в речите си.