0

Г ърция отхвърли поредното искане на Турция за демилитаризиране на спорните острови, заявявайки че те "надхвърлят простата логика", съобщи "Та Неа".

Гърция отхвърли поредното искане на Турция за демилитаризиране на спорните острови, заявявайки че те "надхвърлят простата логика", съобщи "Та Неа".

По-рано в четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори призива на Анкара към Гърция да демилитаризира островите, предупреждавайки че ако Атина не промени позицията си, то това ще постави под въпрос техния суверенитет.

"По отношение на последните обвинения на турски служители относно статута на островите в Егейско море, ние ги отхвърляме изцяло", каза говорителят на външното министерство Александрос Папайоану пред журналист.

"Тези обвинения не само не са в съответствие с основните принципи на международното право, но и надхвърлят простата логика. Гръцката позиция по този въпрос е изразявана многократно и публично", посочи Папайоану.

Той каза, че Атина е изпратила писмо по този въпрос от постоянния представител на Гърция в ООН до генералния секретар.

Гърция също така отхвърля едностранните възражения на Анкара за разграничаването на континенталния шелф в Източното Средиземноморие, каза той, отбелязвайки че тези възражения игнорират "основните правила на международното право, и по-специално на международното морско право".